Turid Holter

Faktaboks

Turid Holter
Født
21. mars 1936, Numedal
Død
15. mai 2011, Fredrikstad
Turid Holter metervare Kratt er utført som stofftrykk på maskinvevd bomullsstoff i sateng ved PLUS stofftrykkeri omkring 1970–1975.

Artikkelstart

Turid Holter var en norsk tekstilkunstner. Hun ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole.

I 1964 begynte Turid Holter på PLUS stofftrykkerverksted i Gamlebyen, Fredrikstad. Avtalen hun og kollegaen Gro Jessen hadde med organisasjonen var at én måned trykket de andres tekstiler, og den andre måneden utviklet de egne mønster. Etter en del stridigheter sluttet hun ved PLUS i 1966. Allikevel rakk hun å lage en del egne arbeider, som Nubi (1966): et mønster med diagonale, oransjeoker striper over lilla bunn, og oppbrutte sirkler. Det var et provoserende og samtidig fremtidsrettet formspråk. Nubi falt ikke i smak hos ledelsen, og det ble kun utført som prøvetrykk.

Rundt årsskiftet 1966–1967 startet Turid Holter og Gro Jessen egen virksomhet i Bazarhallene i Oslo. I 1972–1973 kjøpte Norway Textile Designs inn fire mønstre fra Holter som var blitt utstilt på Kunstnernes Hus. Ett av motivene var Blonde. I sine arbeider gir Turid Holter ofte uttrykk for samfunnsengasjement, blant annet i natur- og miljøvernspørsmål, som i tekstiltrykket Det endelige sammenbrudd (1972).

Holters liv endte tragisk da hun ble drept i sitt eget hus av en leieboer. Hun er representert i Nasjonalmuseet.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • Kunstnernes Hus, Oslo, 1972

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • «Kjellaug Hølaas og hennes elever», Kristiansand, 1982
  • «Norsk tekstil nå», Kunstindustrimuseet i Oslo, 1971
  • «13 tekstilkunstnere», Stavanger Kunstforening, 1966

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Yvenes, Marianne og Steen Ory Bendtzen (2008). Et PLUS i norsk designhistorie: brukskunstorganisasjonen PLUS 1958-1978, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design/Fredrikstad Museum

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg