Faktaboks

Også kjent som
Irsk: Tiobraid Árann
Uttale
tipərˈe:ri

Tipperary er et fylke i Irland i provinsen Munster. Fylket hadde 159 553 innbyggere i 2016 og har et areal på 4305 kvadratkilometer. Byene Clonmel og Nenagh er adminstrasjonssentra og skriver seg fra tiden mellom 1838 og 2014 da Tipperary var delt i to fylker, North Tipparary og South Tipparary.

Tipperary består av kupert bakkelandskap, med Galty Mountains i sørøst der Galtymore på 918 meter over havet er fylkets høyeste punkt. I nord, på grensen til Galway fylke, ligger innsjøen Lough Derg.

Næringslivet består av husdyrhold med stor produksjon av meierivarer, dyrking av poteter og sukkerbeter og tilknyttet nærings- og nytelsesmiddelindustri. Turisme er viktig for fylket, med kirkegården Ahenny High Crosses, Bru Boru Heritage Centre, Cahir Castle fra 1142, Lough Derg, landsbyen Thurles, Ormonde Castle fra 1500-tallet, Cashel kirkeruiner fra 1100-tallet som de største attraksjonene. Fylket er også kjent for oppdrett av greyhound og hester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg