The xx er et britisk indieband. Deres musikalske stil kan karakteriseres som minimalistisk og sjelfull drømmepop.

Bandet ble dannet i London i 2005 av keyboardisten og trommeslageren Jamie xx (født James Thomas Smith, 1988), vokalisten og gitaristen Romy Madley Croft, vokalisten og bassisten Oliver Sim og keyboardisten og gitaristen Baria Quereshi. De møttes på skolen i bydelen Putney. Jamie xx skriver det meste av musikken, han er bandets produsent og han lager deres beats.

Det kritikerroste debutalbumet xx (2009) nådde tredjeplass i Storbritannia og 23. plass i Norge. Samme år sluttet Quereshi, og bandet har siden vært en trio. Deres store gjennombrudd i resten av verden var Coexist (2012), som nådde Topp 6 i en rekke land, blant annet Norge. Etter fem års platepause fulgte gruppa opp med I See You i januar 2017.

Imens hadde Jamie xx utgitt soloalbumene We're New Here (2011) og det dansbare, soul/r&b-influerte In Colour (2015), som ble en storselger. Førstnevnte er en remiks av soulveteranen Gil Scott-Herons 2010-album I'm New Here.

Oliver Sim solodebuterte i 2022; Romy Croft i 2023.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg