The Cinematic Orchestra er et britisk elektronikakollektiv med multiinstrumentalist, DJ og programmerer Jason Swinscoe (født i 1972) i spissen. Swinscoe dannet sitt første band Crabladder i 1990 mens han studerte kunst ved Cardiff College, og flyttet så til London hvor han virket som DJ på klubber rundt om i England. Han ble tidlig interessert i 60-tallsjazz og filmmusikk, og eksperimenterte mye med rytmebaserte komposisjoner.

Swinscoe samlet deretter en gruppe med jazzmusikere på slutten 90-tallet, og gikk i studio for å spille inn The Cinematic Orchestras debut Motion sammen med blant andre bassisten Phil France, trommeslager Daniel Howard og trompetist Jamie Coleman. Prosessen tok hele to år, for Swinscoe spilte et stort antall samples for studiomusikerne som de så skulle improvisere rundt. Opptakene ble deretter remikset på en datamaskin, og utgitt i 1999 på selskapet Ninja Tune, til svært gode kritikker fra musikkmedier som Uncut og Allmusic.

The Cinematic Orchestras uttrykk er sterkt påvirket av film og visuell kunst, og komposisjonene er ofte dvelende og minimalistiske. Resultatet er en blanding av elektronika og jazz som bygges opp over en suggerende rytme i bunnen toppet med samples og live instrumentasjon, med et varmt og organisk lydbilde.

På oppfølgeren Every Day (2002) var soulvokalisten Fontella Bass og rapperen Roots Manuva med som gjesteartister, og kort tid etter flyttet Swinscoe til Paris hvor han begynte å jobbe med det som skulle bli utgivelsen Ma Fleur (2007). Låten To build a home med Patrick Watson på vokal, har blitt bandets store hit og er mye brukt som lydspor i filmer og tv-programmer.

I 2011 var The Cinematic Orchestra kuratorer for en serie av klassiske stumfilmer med nyskrevet filmmusikk som ble vist i London og utgitt året etter på The Cinematic Orchestra Presents: In Motion #1.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg