Faktaboks

Thåström

Joakim Eriksson Thåström

Født
20. mars 1957, Stockholm
Thåström under en konsert på operataket i Oslo i 2012.
/NTB Scanpix.

Thåström er en svensk rockevokalist, gitarist og skuespiller fra Stockholm. Han ble først kjent som en karismatisk og teatralsk lederskikkelse i bandene Ebba Grön og Imperiet.

I 1986 filmdebuterte Thåström i Den frusna leoparden. Imperiet ble oppløst i 1988, og året etter solodebuterte han med albumet Thåström, som inneholder den kjente singlen Alla vil till himlen.

Våren 1990 flyttet Thåström til Amsterdam for å få ny inspirasjon. Han overrasket mange med den støyende, synthdominerte plata Xplodera mig 2000, som bare fant nåde hos de spesielt interesserte. Det soundet fortsatte på Peace, Love And Pitbulls, som også var preget av death metal og industrial rock. Albumtittelen ble navnet på gruppa Peace, Love & Pitbulls. Mens Thåström bodde i København i 1993–1997 ga de ut to engelskspråklige album med beinhard, metallisk og tidvis destruktiv industrial rock: Red Sonic Underwear (1994) og 3 (1997).

Vel tilbake i Stockholm gikk Thåström solo med De är ni som e dom konstiga, det är jag som e normal (1999). I 2002 kom oppfølgeren Mannen som blev en gris og albumet med musikken som han og Niklas Hell lagde til en teateroppsetning (1998) av Viktor Rydbergs roman Singoalla. Thåströms første livealbum På Röda sten kom i 2003. Hans musikalske uttrykk er nå mer tro mot rockens røtter, men vokalen er fortsatt aggressiv og dynamisk. Skebokvarnsv. 209 (2005) er et kritikerrost, akustisk album som er oppkalt etter adressen til huset han vokste opp i.

De to neste nådde begge Topp 10 i Norge: Kärlek är för dom (2009) og Beväpna dig med vingar (2012). Livealbumet Som jordgubbarna smakade... kom også i 2012. Studioalbumet Den morronen debuterte på 1. plass i februar 2015. Oppfølgeren Centralmassivet kom i september 2017. I 2020 kom liveplata Klockan 2 på natten, öppet fönster... Thåstrøm fulgte opp med studioalbumet Dom som skiner i 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Øystein Tvede

"Teatralsk leder" er en klønete formulering, da det høres ut som om han hadde ansvaret for bandets teateroppsetninger. "Karismatisk og teatralsk lederskikkelse" blir langt bedre.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg