Stavanger bibliotek

Artikkelstart

Stavanger bibliotek ble grunnlagt i 1885. De første lokalene fikk biblioteket i sjømannsskolens bygning på Torget. I 1901 flyttet biblioteket inn i nye lokaler i «Den Kombinerede Indretning». Sistnevnte ble åpnet i 1845 og besto av sykehus, sinnsykeasyl, tvangsarbeidsanstalt, fattighus, vaskehus og vaktmesterbolig. I tillegg var det et likhus samt forvaringsavdeling for et stort antall prostituerte. Disse funksjonene var flyttet ut da biblioteket flyttet inn. Bygget, som var plassert like ved St. Petri kirke, hadde etter forholdene god plass til biblioteket. Her var både lesesal og magasinplass. Samme år som biblioteket flyttet inn, ble det ansatt ny hovedbibliotekar. Stillingen gikk til forfatteren Jens Tvedt, som hadde vært knyttet til biblioteket som assistent siden oppstarten i 1885. Han ble sittende helt fram til 1935 da han gikk av etter femti års tro tjeneste.

Stavanger bibliotek ble etter krigen værende i de gamle bygningene, som ble mer og mer uegnet til moderne bibliotekdrift. Både musikk- og barneavdeling ble etter hvert plassert utenfor hovedbibliotekets lokaler. I løpet av femtiårene pågikk en stadig kamp om nye lokaler uten at det førte fram. Først den 6. april 1960 ble nytt bibliotek i Olavkleiva i Stavanger sentrum vedtatt i kommunestyret, og i 1963 stod det nye, moderne bibliotekbygget ferdig. I forbindelse med sammenslåingen av kommunene Stavanger, Hetland og Madla ble bibliotekene i de to mindre kommunene filialer under det nye hovedbiblioteket. Det nye bygget fikk ikke like lang levetid som bibliotek som det gamle. Allerede på 1970-tallet dukket diskusjonen om nytt bygg opp på nytt, og i 1987 var kulturhuset på Sølvberget klar til bruk. Dette har fungert som hovedbibliotek fram til nå.

Stavanger bibliotek var et av de aller første i landet som overførte katalogen på data og startet med elektronisk utlån. Biblioteket innførte systemet MEDIA som første folkebibliotek i 1984, og ble kåret til årets bibliotek i 1995.

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg