Etter forfatningen av 1978 er Sri Lanka en presidentstyrt, demokratisk og enhetsstatlig republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for seks år og kan gjenvelges. Presidentens makt er ved flere anledninger blitt styrket. Således kan han/hun skrive ut nytt presidentvalg før en periode er ute, utnevne og avsette statsministeren og de andre ministrene, selv overta den ministerpost han/hun måtte ønske, oppløse parlamentet og fremlegge saker som parlamentet har avvist for folkeavstemning.

Lovgivende myndighet er lagt til parlamentet. Det har 225 medlemmer, som velges for seks år i allmenne valg etter en modifisert forholdstallsordning (med preferansestemmegivning).

Administrativt

Administrativt er Sri Lanka delt inn i ni provinser. Disse ledes av et provinsråd og er igjen inndelt i 25 administrative distrikter

Rettsvesen

Rettsvesenet omfatter høyesterett, appellretten, en overrett, distriktsretter, magistratretter og primærretter. De siste fire retter er førsteinstansretter, med appellretten som første ankeinstans.

Lovverket er en blanding av engelsk, nederlandsk, singalesisk og tradisjonelt lovverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg