Etter forfatningen av 1978 er Sri Lanka en presidentstyrt, demokratisk og enhetsstatlig republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges i allmenne valg for seks år og kan gjenvelges. Presidentens makt er ved flere anledninger blitt styrket. Således kan han/hun skrive ut nytt presidentvalg før en periode er ute, utnevne og avsette statsministeren og de andre ministrene, selv overta den ministerpost han/hun måtte ønske, oppløse parlamentet og fremlegge saker som parlamentet har avvist for folkeavstemning.

Lovgivende myndighet er lagt til parlamentet. Det har 225 medlemmer, som velges for seks år i allmenne valg etter en modifisert forholdstallsordning (med preferansestemmegivning).

Administrativt er Sri Lanka delt inn i åtte provinser (redusert fra ni da de to tamilske provinsene ble slått sammen i 1987), ledet av provinsråd og i 24 administrative distrikter, hver ledet av en statsutnevnt guvernør og et valgt utviklingsråd.

Rettsvesenet omfatter høyesterett, appellretten, en overrett, distriktsretter, magistratretter og primærretter. De siste fire retter er førsteinstansretter, med appellretten som første ankeinstans. Lovverket er en blanding av engelsk, nederlandsk, singalesisk og tradisjonelt lovverk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.