Sebastian Kneipp

Faktaboks

Sebastian Kneipp
Uttale
knaip
Født
1821
Død
1897

Artikkelstart

Sebastian Kneipp var en tysk katolsk prest og naturlege. Han utviklet den såkalte Kneippkuren, som var basert på vannbehandling, mosjon, et regulert kosthold, medisinplanter og en tilstrebet balanse mellom kropp og sjel.

Kneipp var stasjonert ved et kloster i den lille byen Wörishofen i Bayern i 40 år. Her fikk han et stort ry som behandler av mange ulike sykdommer, og Wörishofen ble en viktig kurby. Tilhengere av Kneipps sykebehandling dannet etterhvert Kneippselskaper i Tyskland og USA.

Kneipp mente å kunne forklare sykdommene og begrunne deres behandling ved enkle midler. En viktig måte å forebygge sykelighet mente han var å herde føttene ved å gå barbent, dels i rennende, kaldt vann, dels i vått gress eller på våte stener. Kneipps bok Meine Wasserkur (Min vannkur) fra 1887 fikk stor utbredelse, også utenfor Tyskland, og kommer fremdeles idag i nye utgaver. Også boken So sollt ihr leben! (Slik skal dere leve) fra 1889, med anvisninger til en enkel livsførsel i pakt med naturen, fikk stor utbredelse.

Kneippbrød var et brød som ble laget i Kristiania (Oslo) på lisens fra Sebastian Kneipp fra 1890-årene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg