Faktaboks

Scott Parker

Scott Matthew Parker

Født
13. oktober 1980, Lambeth, England
Scott Parker
Scott Parker
Av /Internet Archive 𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Scott Parker er en engelsk tidligere fotballspiller med posisjonen sentral midtbane på blant annet Chelsea, Tottenham og Fulham. Etter spillerkarrieren ble han manager for Fulham, og siden Bournemouth.

Som spiller var Parker først og fremst kjent for sin enorme løpskraft, arbeidsinnsats og defensive kvaliteter.

Spillerkarriere

Klubbkarriere

Parker startet sin karriere ved å gå gradene i Charltons ungdomsavdeling. Hans førstelagsdebut kom i en alder av 17 år. Parker etablerte seg fort som en viktig del av førstelagstroppen, men gikk likevel på utlån til Norwich i 2000.

I Norwich spilte Parker seks kamper og skåret ett mål, før han fikk sitt virkelige gjennombrudd i Charlton i sesongen 2001/02. I januar 2004 gikk Parker til Chelsea, etter å ha spilt 145 kamper for Charlton.

Parker fikk noe spilletid i sin første sesong i Chelsea, men sesongen etterpå ble nesten totalt ødelagt av skader. Karrieren i Vest-London endte i 2005, etter 28 spilte kamper, da Parker skrev under for Newcastle. Han fikk med seg én Premier League-tittel fra tiden i Chelsea (2004/2005).

I 2007 endte Parker opp med å skifte klubb nok en gang, og valgte å gå til West Ham. I West Ham storspilte Parker i flere år, og ble oppsiktsvekkende nok kåret til Premier Leagues beste spiller i 2010/2011-sesongen, til tross for at West Ham rykket ned. Det førte til at Parker ble hentet til Tottenham i starten av sesongen 2011/2012.

I august 2013 signerte Parker for Fulham, etter at han ikke lenger var førstevalget på sentral midtbane for Tottenham. Han spilte for klubben i fire sesonger før han sommeren 2017 pensjonerte seg som profesjonell fotballspiller.

Landslaget

Selv om Parker debuterte for det engelske landslaget i 2003, etablerte han seg ikke der før i 2011. I sesongen 2011–2012 fikk han også bære kapteinsbindet i én kamp for England, mye på bakgrunn av hans viktige rolle i Tottenham-laget som endte på fjerdeplass i Premier League samme sesong. Han spilte totalt 18 landskamper.

Managerkarriere

I 2019 ble Parker manager for Fulham. I hans første sesong førte han dem til opprykk til Premier League. Året etter rykket klubben ned igjen til Championship, og Parker sluttet som manager for klubben i juni 2021. Samme dag ble Parker annonsert som ny manager for Bournemouth.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg