Faktaboks

Salerno
Uttale
salˈerno

Salerno

.
Lisens: fri

Salerno er en by i Italia, i regionen Campania, hovedstad i provinsen Salerno. Byen ligger ved kysten og har 131 958 innbyggere (2020).

Det er stor og variert industri i Salerno. Byen har universitet (1970) og andre høyskoler og kulturelle institusjoner. Den gamle bydelen ligger mellom havnen og Monti Lattari, nyere bydeler strekker seg mot sørøst. Byen er erkebispesete og har en katedral fra 800-tallet (ombygd på 1700-tallet) med berømte bysantinske bronsedører og prekestoler fra 1100-tallet. Det finnes et regionalt museum med arkeologiske samlinger i byen.

Salerno var romersk koloni (Salernum). Fra 839 til 1268 var den hovedstad i et fyrstedømme, først under langobardene, fra 1076 under normannerne. Legeskolen i Salerno var vidt berømt i middelalderen, men ble nedlagt 1817. Byen var alliert landgangssted i september 1943.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg