Sagaen om laksdølene

Kjartan dør i Bolles armer. Tegning av Andreas Bloch.

Artikkelstart

Sagaen om laksdølene er en av de største og betydeligste av islendingesagaene, trolig forfattet omkring eller litt etter midten av 1200-tallet. Sagaens hovedhelter, laksdølene, bodde i Laxárdalur i Dalasýsla på Vest-Island.

Faktaboks

Også kjent som
Laksdøla saga norrønt Laxdœla saga

Sagaen om laksdølene er en typisk ættesaga, der hendingene begynner i landnåmstiden og utvikler seg gjennom en rekke slektsledd til ut på 1000-tallet. Handlingen topper seg i sjalusikonflikten mellom den tapre og ridderlige Kjartan Olavsson og den vakre og stolte Gudrun Osvivsdotter, som får sine brødre og sin mann Bolle Torleiksson til å drepe Kjartan. På sine gamle dager kommer Gudrun med den berømte bekjennelse: «Mot ham var jeg verst som jeg elsket mest.»

Sagaen bærer preg av påvirkning både fra den gamle heltediktningen og samtidens ridderlitteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Reidar Astås

Det vil være nokså problematisk å finne sagaen for leksikonbrukerne med den form oppslaget har. Jeg foreslår herved at det endres til "Laxdøla saga",noe vil folk lett vil finne. Så kan en heller bruke kombinert o og e i skrivemåten av saganavnet øvrige steder i artikkelen der det forekommer, slik jeg har rettet til.Med vennlig hilsenReidar Astås

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg