Sagaen om laksdølene
Kjartan dør i Bolles armer. Tegning av Andreas Bloch.

Sagaen om laksdølene er en av de største og betydeligste av islendingesagaene, trolig forfattet omkring eller litt etter midten av 1200-tallet. Hovedhåndskriftet til sagaen er Möðruvallabók (AM 132, fol.) fra første halvdel av 1300-tallet. Sagaens hovedhelter, laksdølene, bodde i Laxárdalur i Dalasýsla på Vest-Island.

Faktaboks

Også kjent som
Laksdøla saga norrønt Laxdœla saga

Sagaen om laksdølene er en typisk ættesaga, der hendingene begynner i landnåmstiden og utvikler seg gjennom en rekke slektsledd til ut på 1000-tallet. Handlingen topper seg i sjalusikonflikten mellom den tapre og ridderlige Kjartan Olavsson, sønn av høvdingen Olav På, og den vakre og stolte Gudrun Osvivsdotter, som får sine brødre og sin mann Bolle Torleiksson til å drepe Kjartan. På sine gamle dager kommer Gudrun med den berømte bekjennelse: «Mot ham var jeg verst som jeg elsket mest.»

Sagaen bærer preg av påvirkning både fra den gamle heltediktningen og samtidens ridderlitteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Reidar Astås

Det vil være nokså problematisk å finne sagaen for leksikonbrukerne med den form oppslaget har. Jeg foreslår herved at det endres til "Laxdøla saga",noe vil folk lett vil finne. Så kan en heller bruke kombinert o og e i skrivemåten av saganavnet øvrige steder i artikkelen der det forekommer, slik jeg har rettet til.Med vennlig hilsenReidar Astås

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg