Rykkinn, tettbebyggelse i Bærum, Akershus; ligger vest for Kolsås og utgjør den nordvestligste delen av Oslo tettsted.

Rykkinn har for en stor del blokkbebyggelse utbygd i 1970-årene. På Rykkinndagene 2009 ble det feiret 40-års jubileum. Utbyggingen av Rykkinn var et prøveprosjekt innen byplanlegging. Kulturlandskapet ble gjort om til en mini-drabantby med tilførselsveier og infrastruktur tilpasset innbyggerne. Hovedutbygger var Selvaagbygg.

Rykkinn skole. Belset ungdomsskole. Rykkinnhallen. Bergerhallen. Bryn kirke. Rykkinn bibliotek. KI-senteret.

Godt utbygget veinett og buss. Rykkinnbanen, som er en forlengelse av Kolsåsbanen, er planlagt ferdig i 2023 som en avslutningen av Oslopakke 3.

Rykk Inn var et begrep da området ble omvandlet fra kulturlandskap til boligområde med lavblokker på 70-tallet. Mye tyder navnet er langt eldre, slik som mange andre navn i området som er hentet fra den tiden da jernverket var i drift. Rykkinn forekommer som stedsnavn flere steder i det germanske språkområdet i Nord-Europa. Navnet betyr helt enkelt Rykk Inn som en oppfordring til veifarende om å besøke stedet. Oppunder Eineåsen lå i gammel tid en husmannsplass med navnet Rychind som drev vertshus. De gamle oldtidsveiene gikk forbi stedet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. februar 2009 skrev Bjørn Marthinsen

Rykkinn - et omdiskutert navn i familie-og vennekrets! Noen mener at navnet bokstavelig betyr "rykk inn", og satt på området ved utbyggingen i 1970. Jeg finner også gårdsnavnet Rykkin (Rycken) i Skatval kommune) i O. Ryghs "Norske gaardsnavne". Rygh mener at annet ledd i navnet har sin opprinnelse i "vin" og første ledd i "rokk" som forkommer i flere norske fjellnavn. Kan SNL komme nærmere problemet?Vh

Bjørn Marthinsen

26. februar 2009 svarte Svein Askheim

Den folkelige etymologien er den første du nevner. Rykk Inn var et begrep da området ble omvandlet fra kulturlandskap til boligområde med lavblokker på 70-tallet. Mye tyder imidlertid på at du har rett i at navnet er langt eldre. Navn i området er ofte hentet fra den tiden da jernverket var i drift, og navnet kan dermed være hentet fra en person på den tiden. Den andre forklaringen du nevner, er også svært sannsynlig.

19. april 2009 svarte Svein Askheim

En husmannsplass med navnet Rychind lå oppunder Eineåsen. Visstnok var betydningen faktisk Rykk Inn, siden de tok imot veifarende. En oldtidsvei gikk øst-vest til Oslo og Tanum, Asker, Ringerike. Dessuten ligger også åsen tett inntil, så rokk kan også henspeile på fjell. mvh Svein

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.