Rykkinn
Rykkinn i Bærum med Eineåsen til høyre i bilde og Skuibakken i bakgrunnen.

Rykkinn er en tettbebyggelse i Bærum kommune i Akershus. Tettstedet ligger vest for Kolsås og utgjør den nordvestligste delen av Oslo tettsted.

Bebyggelse

Rykkinn har for en stor del blokkbebyggelse utbygd i 1970-årene. På Rykkinndagene 2009 ble det feiret 40-års jubileum. Utbyggingen av Rykkinn var et prøveprosjekt innen byplanlegging. Kulturlandskapet ble gjort om til en mini-drabantby med tilførselsveier og infrastruktur tilpasset innbyggerne. Hovedutbygger var Selvaagbygg.

På Rykkinn ligger Rykkinn skole, Belset ungdomsskole, Rykkinnhallen, Bergerhallen, Bryn kirke, Rykkinn bibliotek og KI-senteret.

Samferdsel

Det er godt utbygget veinett og bussforbindelser.

Navnet

Rykk Inn var et begrep da området ble omvandlet fra kulturlandskap til boligområde med lavblokker på 1970-tallet. Mye tyder på at navnet er langt eldre, slik som mange andre navn i området som er hentet fra den tiden da jernverket var i drift.

Rykkinn forekommer som stedsnavn flere steder i det germanske språkområdet i Nord-Europa. Navnet betyr helt enkelt Rykk Inn som en oppfordring til veifarende om å besøke stedet. Oppunder Eineåsen lå i gammel tid en husmannsplass med navnet Rychind som drev vertshus. De gamle oldtidsveiene gikk forbi stedet.

Kart

Rykkinn
Rykkinn
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Bjørn Marthinsen

Rykkinn - et omdiskutert navn i familie-og vennekrets! Noen mener at navnet bokstavelig betyr "rykk inn", og satt på området ved utbyggingen i 1970. Jeg finner også gårdsnavnet Rykkin (Rycken) i Skatval kommune) i O. Ryghs "Norske gaardsnavne". Rygh mener at annet ledd i navnet har sin opprinnelse i "vin" og første ledd i "rokk" som forkommer i flere norske fjellnavn. Kan SNL komme nærmere problemet?VhBjørn Marthinsen

svarte Svein Askheim

Den folkelige etymologien er den første du nevner. Rykk Inn var et begrep da området ble omvandlet fra kulturlandskap til boligområde med lavblokker på 70-tallet. Mye tyder imidlertid på at du har rett i at navnet er langt eldre. Navn i området er ofte hentet fra den tiden da jernverket var i drift, og navnet kan dermed være hentet fra en person på den tiden. Den andre forklaringen du nevner, er også svært sannsynlig.

svarte Svein Askheim

En husmannsplass med navnet Rychind lå oppunder Eineåsen. Visstnok var betydningen faktisk Rykk Inn, siden de tok imot veifarende. En oldtidsvei gikk øst-vest til Oslo og Tanum, Asker, Ringerike. Dessuten ligger også åsen tett inntil, så rokk kan også henspeile på fjell. mvh Svein

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg