Faktaboks

Ronald Langacker
Uttale

ronall

Født
27. desember 1942

Ronald Langacker er en lingvist fra USA, best kjent som en av grunnleggerne av kognitiv lingvistikk og som skaperen av fagfeltet kognitiv grammatikk. Langacker er professor emeritus ved University of California, San Diego.

Langacker tok doktorgraden ved University of Illinois i Urbana-Champaign i 1966. Han var professor i lingvistikk ved University of California, San Diego fra 1966 til 2003. Fra 1997 til 1999 var han president i the International Cognitive Linguistics association.

Kognitiv grammatikk

Langacker la grunnlaget for kognitiv lingvistikk med tobindsverket Foundations of cognitive grammar (Den kognitive grammatikkens grunnlag, 1987/1991). I dette verket presenterer Langacker den lingvistiske teorien kognitiv grammatikk.

I kognitiv grammatikk er enhetene i språket symboler, som defineres som konvensjonelle koblinger mellom form og betydning. Disse enhetene kan være ord, men de kan også være større enn ord, som setningsledd.

En sentral tese for Langacker er at strukturene i språket er motivert av allmenne, eller generelle, kognitive prosesser.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Langacker, Ronald W.: Foundations of cognitive grammar, vol. 1, theoretical prerequisites, 1987
  • Langacker, Ronald W.: Foundations of cognitive grammar, vol. 2, descriptive application, 1991
  • Langacker, Ronald W.: Grammar and conceptualization, 1999
  • Langacker, Ronald W.: Cognitive Grammar: A basic introduction, 2008

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg