Programvarekvalitet er programvareproduktets evne til å tilfredsstille behov, ofte uttrykt som krav. Slike behov kan være funksjonelle; at produktet gjør det som er tiltenkt, eller ikke-funksjonelle; som at produktet ivaretar behov som brukere ikke merker direkte.

Eksempler på slike behov er sikkerhet, pålitelighet, at koden er godt strukturert og forståelig, testbar, effektiv, ikke bruker unødvendig mye ressurser, og at systemet er mulig å lære å bruke og å vedlikeholde.

Det er vanskelig å vurdere kvaliteten til et programvaresystem fordi det sjelden er mulig å skrive komplette og utvetydige krav. Det er ofte mange grupper av interessenter som har forskjellige tolkninger av krav, og det er vanskelig å måle en rekke av de ikke-funksjonelle kravene, som vedlikeholdbarhet.

Programvarekvalitet sikres primært gjennom inspeksjon av programkode og testing. Kodeinspeksjon vil si at en annen enn den som skriver programkoden leser gjennom koden for å finne feil. I smidige metoder gjøres kodeinspeksjon i sanntid ved at to utviklere sitter sammen under programmeringen. Testing vil være på mange nivå, fra testing av funksjoner til testing av typiske brukssituasjoner for hele produktet, til tekniske tester for å undersøke sikkerhetskrav. En annen testform er å sjekke om produktet håndterer forventet mengde brukere med tilstrekkelig ytelse.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bourque, P. and Fairley, R. E. (2014). Guide to the Software Engineering Body of Knowledge. Swebok 3.0. IEEE Computer Society.
  • Sommerville, I. (2016) Software Engineering, Tenth edition ed. Harlow, England: Pearson Education Limited.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg