Polarfront

Morten Krogvold/ Misje Rederi AS. Gjengitt med tillatelse

Polarfront, navn på meteorologisk observasjonsskip (værskip) som har betjent stasjon M, 62° n.br., 2° ø.l. i Norskehavet.

Skipet inngikk i et verdensomspennende observasjonssystem på de store verdenshavene og skulle først og fremst skaffe data fra høyere luftlag til bruk for luftfarten.

"Polarfront" ble opprettet i 1948. I de første 10-årene var det flere skip fra forskjellige land som skiftet på å foreta målinger på den faste posisjonen. Etter hvert ble Norge ved Meteorologisk institutt eneansvarlig for driften, men fikk økonomisk støtte av flere andre europeiske land. Denne støtten ble gradvis redusert og utgjorde i 2009 litt over 10 % av det totale driftsbudsjettet.

Den teknologiske utviklingen har ført til at andre observasjonssystemer, for eksempel instrumenter plassert i meteorologiske satellitter og i flytende bøyer, delvis har kunnet erstatte målingene fra værskipene. Luftfarten har også utviklet seg og gjort seg mer uavhengig av den informasjonen værskipene ga. Kostnadsutviklingen ved driften av værskipene har også økt betydelig og dermed gjort hver observasjon kostbar i forhold til andre typer observasjoner. For å få mer "værvarsling igjen for hver bevilget krone" besluttet Meteorologisk institutt å nedlegge værskipsdriften fra 1.1.2010. Dermed forsvant det siste værskipet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.