av . Gjengitt med tillatelse

Polarfront

Værskipet Polarfront
Av .
Værskipet Polarfront
Av .

Polarfront, navn på meteorologisk observasjonsskip (værskip) som har betjent stasjon M, 62° n.br., 2° ø.l. i Norskehavet.

Faktaboks

Uttale
polˈarfront

Skipet inngikk i et verdensomspennende observasjonssystem på de store verdenshavene og skulle først og fremst skaffe data fra høyere luftlag til bruk for luftfarten.

"Polarfront" ble opprettet i 1948. I de første 10-årene var det flere skip fra forskjellige land som skiftet på å foreta målinger på den faste posisjonen. Etter hvert ble Norge ved Meteorologisk institutt eneansvarlig for driften, men fikk økonomisk støtte av flere andre europeiske land. Denne støtten ble gradvis redusert og utgjorde i 2009 litt over 10 % av det totale driftsbudsjettet.

Den teknologiske utviklingen har ført til at andre observasjonssystemer, for eksempel instrumenter plassert i meteorologiske satellitter og i flytende bøyer, delvis har kunnet erstatte målingene fra værskipene. Luftfarten har også utviklet seg og gjort seg mer uavhengig av den informasjonen værskipene ga. Kostnadsutviklingen ved driften av værskipene har også økt betydelig og dermed gjort hver observasjon kostbar i forhold til andre typer observasjoner. For å få mer "værvarsling igjen for hver bevilget krone" besluttet Meteorologisk institutt å nedlegge værskipsdriften fra 1.1.2010. Dermed forsvant det siste værskipet.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg