Værskipet Polarfront
Værskipet Polarfront
Av .
Værskipet Polarfront
Værskipet Polarfront
Av .

Polarfront er navnet på et meteorologisk observasjonsskip (værskip) som betjente stasjon M, 62° n.br., 2° ø.l. i Norskehavet i perioden 1948-2010.

Faktaboks

Uttale
polˈarfront

Skipet inngikk i et verdensomspennende observasjonssystem på de store verdenshavene og skulle først og fremst skaffe data fra høyere luftlag til bruk for luftfarten.

Historikk

Polarfront ble opprettet i 1948. I de første tiårene var det flere skip fra forskjellige land som skiftet på å foreta målinger på den faste posisjonen. Etter hvert ble Norge ved Meteorologisk institutt eneansvarlig for driften, men fikk økonomisk støtte av flere andre europeiske land. Denne støtten ble gradvis redusert og utgjorde i 2009 litt over 10 prosent av det totale driftsbudsjettet.

Den teknologiske utviklingen har ført til at andre observasjonssystemer, for eksempel instrumenter plassert i meteorologiske satellitter og i flytende bøyer, delvis har kunnet erstatte målingene fra værskipene. Luftfarten har også utviklet seg og gjort seg mer uavhengig av den informasjonen værskipene ga. Kostnadsutviklingen ved driften av værskipene har også økt betydelig og dermed gjort hver observasjon kostbar i forhold til andre typer observasjoner. For å få mer værvarsling igjen for hver bevilget krone besluttet Meteorologisk institutt å nedlegge værskipsdriften fra 1. januar 2010. Dermed forsvant det siste værskipet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg