Faktaboks

Pete Townshend
eg. Peter Dennis Blandford Townshend
Uttale
tˈaunzend
Født
19. mai 1945, London
Pete Townshend, 2012
Pete Townshend, 2012
Av /Flickr 𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Pete Townshend er en britisk gitarist, keyboardist og sanger. Han er lederen av bandet The Who, og regnes om en av rockens store låtskrivere og gitarister. Han er også kjent som en dyktig vokalist. Townshend er opphavsmann til rockeoperaene Tommy og Quadrophenia.

Album under eget navn

Studioalbum:

  • Who Came First (1972)
  • Rough Mix (1977; med Ronnie Lane)
  • Empty Glass (1980)
  • All The Best Cowboys Have Chinese Eyes (1982)
  • White City – A Novel; (1985)
  • The Iron Man (1989)
  • Psychoderelict (1993)

Townshend har i tillegg gitt ut flere liveplater og demo-samlinger i 1983, 1987 og 2003.

The Iron Man er en rockeopera som er basert på Ted Hughes' barnebok. To av låtene på albumet framføres av Roger Daltrey og The Who, mens andre synges av John Lee Hooker, Nina Simone og Townshend.

Konseptalbumet Psychoderelict inkluderer låter fra Lifehouse (Townshends oppfølger til Tommy som aldri ble fullført av The Who) og monologer og sitater fra hans indiske guru Meher Baba. I 1999 laget BBC radioteater av Lifehouse, og året etter framførte Townshend stykket i London og ga ut musikken på CD-boksen The Lifehouse Chronicles. Det meste av denne rockeoperaen ble utgitt i 2023 på CD-boksen Who's Next: Life House.

Hans største solohit er Let My Love Open The Door (1980).

Annen virksomhet

Townshend har også arbeidet som produsent, forlagskonsulent og filmkomponist, og med ulike sosiale prosjekter, blant annet mot narkotikamisbruk (han har selv hatt alvorlige alkohol- og narkotikaproblemer).

Townshend har blant annet utgitt ei bok med selvbiografiske trekk, Horse's Neck (1985), samt selvbiografien Who I Am (2012) og romanen The Age of Anxiety (2019).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg