Parelius, norsk slekt som stammer fra kannik og lesemester i Trondheim, senere sogneprest i Vår Frue kirke samme sted Cornelius Nicolai (Claussøn?) (død 1566). Han var far til sogneprest i Borgund Claus Gaas (cirka 1563–cirka 1625), som igjen var far til sogneprest i Stjørdal Jens Clausen Parelius (1585–1667). Fra sistnevntes ti sønner stammer en tallrik etterslekt som i mange tilfeller har vært prester.

Faktaboks

Uttale
parˈelius

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Rune Aalberg

Jeg forstår det slik at Cornelius (Nicolai) Clausen er far til Claus Gaas og Jens Clausen Parelius. I så fall må man sjekke alle årstallene. Jens kan ikke være født 19 år etter si fars død, men jeg kan absolutt ha misforstått hvem som er hvem.
En liten oppjustering av teksten?

svarte Ida Scott

Hei! Etter hva jeg kan se, var Jens Clausen sønn av Claus Gaas (det går for så vidt også fram av navnet), så det var rett og slett en feil i teksten, som jeg nå har retta opp. Takk! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg