(Operation Recsyr, en del av OPCW–UN Joint Mission); sivil-militær internasjonal operasjon iverksatt for å fjerne og destruere Syrias lagre av kjemiske våpen under den syriske borgerkrigen, i 2014.

Operasjonen ble igangsatt med forankring i FN-resolusjon nr. 2118 (2013) om ødeleggelse av den syriske stats lagre av kjemiske stridsmidler, og med Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) som ansvarlig for gjennomføring av oppdraget, støttet av militære styrker og sivile kapasiteter fra flere land, derunder Norge. Den militære del av operasjonen ble ledet av Danmark.

Ved siden av Danmark og Norge, bidro Kina og Russland med militære fartøyer for maritim styrkebeskyttelse av danske og norske sivile transportfartøy som frakte de kjemiske stridsmidlene ut av Syria, fra havnebyen Latakia, og til anlegg for destruksjon. Norge stilte med ett militært fartøy og ett transportskip; det siste bemannet også med militært personell.

Den siste lasten med kjente kjemiske stridsmidler ble fraktet bort fra Syria i juni, og operasjonen ble formelt avsluttet da mandatet utløp 30. september 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg