Olaf Scheel var en norsk lege som forsket på tuberkulose og ledet Universitetets tuberkulosestasjon 1934–1942.

Scheel var født i Oslo og bror av Arne Scheel. Han ble Dr. med. i 1912.

Scheel var overlege ved Ullevål sykehus 1915–1941. Scheel hadde internasjonalt ry som en av sin tids fremste kliniske tuberkuloseforskere.

I samarbeid med Johannes Heimbeck tok han i bruk den nye BCG-vaksinen for å vaksinere voksne friske personer mot tuberkulose. Scheel ledet Universitetets tuberkulosestasjon 1934–1942.

Hans vitenskapelige arbeid var preget av betydelig originalitet. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. februar 2016 skrev Axel Scheel

Kan redaksjonen eller fagansvarlig nevne litteratur som beskriver nærmere samarbeidet mellom Marie Curie og Olaf Scheel? - Mvh. Axel

23. februar 2016 svarte Svein Atle Skålevåg

Jeg har ikke kunnet finne noen informasjon om noe samarbeid mellom Marie Curie og Olaf Scheel, og har derfor slettet denne opplysningen fra artikkelen.

23. februar 2016 svarte Axel Scheel

I C.F. Scheel: "Slekten Scheel i Danmark og Norge mv"(3. utg. 2011), s. 17.4, står det: "Olaf S. er dekorert med Den franske æreslegion som følge av et samarbeid med Madam Curie." (Da jeg sendte inn mitt forslag, nevnte jeg i begrunnelsen - som falt bort ved innsending! - at det her var snakk om et nesten ordrett sitat herfra.) I en fotnote sst. nevnes Hans Jacob Ustvedts artikkel "Olaf Scheel tuberkuloseforskeren", i: Kock W., red. Nordisk Medicinhistorisk Årsbok 1975, Stockholm. Denne skal jeg bestille på biblioteket , - og få sjekket om det står noe om Marie Curie der. - A.S.

23. februar 2016 svarte Georg Kjøll

Hei. Biografier om personer som er omtalt utførlig i Norsk biografisk leksikon, skal iht til redaksjonens retningslinjer ikke bygges ut i noen særlig grad i SNL, med mindre NBL-oppføringen viser seg å være mangelfull. Har du ytterligere opplysninger f.eks. viktige æresbevisninger og finner dypere kildedekning for disse enn C. F. Scheels egenutgitte slektsgranskning kan disse opplysningene sendes til redaksjon@snl.no, så tar redaksjonen dette videre.

Alt godt fra Georg

23. februar 2016 svarte Axel Scheel

Skal gjøre som du sier. I NBL er det ikke et ord om Marie Curie. Æresbevisningen er jeg mindre opptatt av, enn at denne begrunnes i et samarbeid med Curie. Men finner jeg ut noe om karakteren av dette mulige samarbeid (jeg vet at C.F. Scheels slektsgranskning som regel er nøye fundert på sikre kilder), skal jeg kontakte redaksjonen. - A. S.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.