Olaf Scheel

Faktaboks

Olaf Scheel
Født
1. oktober 1875, Christiania
Død
27. desember 1942, Oslo

Artikkelstart

Olaf Scheel var en norsk lege som forsket på tuberkulose og ledet Universitetets tuberkulosestasjon fra 1934 til 1942.

Scheel var født i Oslo og bror av Arne Scheel. Han ble Dr. med. i 1912.

Scheel var overlege ved Ullevål sykehus fra 1915 til 1941. Han hadde internasjonalt ry som en av sin tids fremste kliniske tuberkuloseforskere.

I samarbeid med Johannes Heimbeck tok han i bruk den nye BCG-vaksinen for å vaksinere voksne friske personer mot tuberkulose.

Hans vitenskapelige arbeid var preget av betydelig originalitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Axel Scheel

Kan redaksjonen eller fagansvarlig nevne litteratur som beskriver nærmere samarbeidet mellom Marie Curie og Olaf Scheel? - Mvh. Axel

svarte Svein Atle Skålevåg

Jeg har ikke kunnet finne noen informasjon om noe samarbeid mellom Marie Curie og Olaf Scheel, og har derfor slettet denne opplysningen fra artikkelen.

svarte Axel Scheel

I C.F. Scheel: "Slekten Scheel i Danmark og Norge mv"(3. utg. 2011), s. 17.4, står det: "Olaf S. er dekorert med Den franske æreslegion som følge av et samarbeid med Madam Curie." (Da jeg sendte inn mitt forslag, nevnte jeg i begrunnelsen - som falt bort ved innsending! - at det her var snakk om et nesten ordrett sitat herfra.) I en fotnote sst. nevnes Hans Jacob Ustvedts artikkel "Olaf Scheel tuberkuloseforskeren", i: Kock W., red. Nordisk Medicinhistorisk Årsbok 1975, Stockholm. Denne skal jeg bestille på biblioteket , - og få sjekket om det står noe om Marie Curie der. - A.S.

svarte Georg Kjøll

Hei. Biografier om personer som er omtalt utførlig i Norsk biografisk leksikon, skal iht til redaksjonens retningslinjer ikke bygges ut i noen særlig grad i SNL, med mindre NBL-oppføringen viser seg å være mangelfull. Har du ytterligere opplysninger f.eks. viktige æresbevisninger og finner dypere kildedekning for disse enn C. F. Scheels egenutgitte slektsgranskning kan disse opplysningene sendes til redaksjon@snl.no, så tar redaksjonen dette videre. Alt godt fra Georg

svarte Axel Scheel

Skal gjøre som du sier. I NBL er det ikke et ord om Marie Curie. Æresbevisningen er jeg mindre opptatt av, enn at denne begrunnes i et samarbeid med Curie. Men finner jeg ut noe om karakteren av dette mulige samarbeid (jeg vet at C.F. Scheels slektsgranskning som regel er nøye fundert på sikre kilder), skal jeg kontakte redaksjonen. - A. S.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg