Faktaboks

Nabile Farès
Uttale
farˈès
Født
25. september 1940, Collo, Algerie
Død
30. august 2016, Paris
Levetid - kommentar
75 år

Nabile Farès var en algerisk forfatter. Han kom til Frankrike som barn og var bosatt der hele sitt voksne liv. Han var berber fra Kabylia, noe som satte sterkt preg på hans forfatterskap. Forfatterskapet preges også av at han arbeidet som psykoanalytiker. I bøkene sine kritiserte Farès både den europeiske og den islamske innflytelsen over det algeriske samfunnet. Han var opptatt av av moderne filosofi og språkteori, særlig av Jacques Derrida. Bøkene til Farès er en oppfordring til opprør mot undertrykkelse av alle slag, men budskapet kommer gjerne til uttrykk i en eksklusiv og vanskelig tilgjengelig litterær stil. Et hovedtema i bøkene hans er også forholdet mellom ulike former av landflyktighet.

Forfatterskap

Farès skrev flere romaner. Mest kjent er den delvis selvbiografiske Un Passager de l'Occident (1972, «En passasjer fra vest»). Denne boken finnes i engelsk oversettelse. Det samme gjelder romanene L'Exil et le désarroi (1976, «Landflyktigheten og forvirringen») og La Mort de Salah Baye (1980, «Salah Bayes død»). Farès utgav også lyrikk, blant annet samlingene: Le Chant d'Akli (1971, «Aklis sang»), og L'Exil au féminin; poème d'Orient et d'Occident (1986), «Landflyktighet i hunkjønn; et dikt om Østen og Vesten»). Flere av de lyriske tekstene hans er illustrert av den kjente algeriske billedkunstneren Kamel Khelif (født 1959). Som eksempel kan nevnes Les Exilées (2001, «De landflyktige kvinnene») og La jeune femmme et la mort (2010, «Den unge kvinnen og døden»), der han ønsker å gi et dikterisk bearbeidet bilde av Algerie under terroren på 1990-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg