Moland er en tidligere kommune i Aust-Agder (Agder). Den ble opprettet i 1837 i forbindelse med innføringen av det lokale selvstyret, da under navnet Øster-Moland (Austre Moland). Av Austre Moland ble senere tre sogn avstått og opprettet som egne kommuner: Tromøy og Barbu, begge i 1878, og Stokken i 1919. Kommunen hadde ellers flere grensejusteringer mot Arendal (1875 og 1944), Tvedestrand (1919) og Øyestad (1936). I 1962 ble Austre Moland slått sammen med Stokken og Flosta til Moland kommune. Den nye kommunen fikk samtidig overført et område fra Tvedestrand. Kommunesenteret var Eydehavn.

Moland ble i 1992 sammen med Øyestad, Tromøy og Hisøy slått sammen med Arendal, og den utgjør i dag den nordøstre delen av Arendal kommune. Den var 127 km2 og hadde 8148 innbyggere ved sammenslåingen.

Hovedtyngden av bosetningen i Moland følger kysten med en vesentlig del i området Eydehamn/Saltrød ved Tromøysundet; tettbebyggelsen i dette området inngår i Arendal tettsted.

Navnet kommer av norrønt Móðguland, etter elvenavnet Móðga, som kan ha sammenheng med norrønt móðigr, 'modig'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg