Mbale
Mbale er kjent for å ha en velorganisert infrastruktur.
Lisens: CC BY 2.0

Mbale er en by i det østlige Uganda, ved foten av Mount Elgon nasjonalpark, 225 kilometer nordøst for hovedstaden Kampala. Byen har 108 100 innbyggere (2019). Mbale kjennetegnes av et tropisk klima med to årlige nedbørsperioder, og ligger 1156 meter over havet. Byen er administrasjons- og handelssenter i Mbale-distriktet, hvor det bor rundt 568 000 mennesker (2019).

Økonomi

Mbale ligger i rikt jordbruksdistrikt, og produserer blant annet gulrøtter, bønner, løk, mais og poteter. Regionen er kjent for sitt gunstige jordsmonn for kaffe, som er en av byens viktigste eksportartikler. De siste tiårene har reiseliv og turisme blitt en viktig del av byens økonomiske fundament. Byen har også en variert forbruksvareindustri, og det produseres blant annet møbler, tekstiler og forskjellige typer håndarbeider. Mbale er også sete for flere utdanningsinstitusjoner, blant annet ligger universitetet for medisin og vitenskap i byen.

Samferdsel

Mbale regnes som et knutepunkt for transport i den østlige delen av Uganda, og har veiforbindelse til Kenya og de større byene i Uganda. I sentrum av byen er motorsykkeltaxier, også kjent som Boda Boda, et mye brukt transportmiddel. Matatuer, som er privatdrevne minibusser med plass til 15 personer, står for en vesentlig del av byens kollektivtransport. Mbale er også kjent for å ha en velorganisert infrastruktur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Eivind Myhr

Her er det nok en null for mye i innbyggertallet. jeg har bodd i Mbale, og har ikke sett noe til disse 711 000 innbyggerne. Mbale er en mye mindre by enn hovedstadet Kampala, som har ca 1,4 millioner innbyggere.I følge wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Districts_of_Uganda) er det 332 500 innbyggere i Mbale district og 84 000 i Mbale Town. Dette høres mye mer riktig ut, og støttes også av Bradt Travel guide (2003), som oppgir 75 000 som innbyggertall for byen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg