Faktaboks

Mar del Plata
Uttale
mar del plˈata
Provinsen Buenos Aires
Mar del Plata ligger i provinsen Buenos Aires
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Mar del Plata
Mar del Plata ligger sørøst i provinsen Buenos Aires
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Hotel Bristol

Hotel Bristol, Mar del Plata, rundt 1890.

Av /Archivo General de la Nación Argentina.

Mar del Plata er en by i Argentina. Den ligger ved Atlanterhavet, 375 km sørøst for Buenos Aires og har i overkant av 600 000 innbyggere (2010). Mar del Plata er Argentinas største bade- og turiststed med kasino og annet fornøyelsesliv. Byen har også en stor fiskerihavn, hermetikkfabrikker, samt papir- og tobakksindustri.

Historie

Patricio Peralta Ramos, fra hovedstaden Buenos Aires, kom til Mar del Plata-området i 1860-årene. Han så med en gang at den naturlige havnen mot Atlanterhavet ga stedet et stort potensial som handelssentrum med utlandet. Peralta Ramos overbeviste myndighetene i Buenos Aires om lønnsomheten av å investere i en god og stor havn, og i 1874 ble Mar del Plata grunnlagt.

Pedro Luro, en fransk immigrant, kjøpte i 1876 en fabrikk for salting av kjøtt av Peralta Ramos. Luro så hvordan fabrikkarbeiderne badet og koste seg i Atlanterhavet. Dermed vokste ideen om å gjøre Mar del Plata til en turist- og badeby etter mønster fra Europa. Det første hotellet i Mar del Plata, Hotel Bristol, åpnet dørene i 1888.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg