Mar del Plata

Mar del Plata ligger i provinsen Buenos Aires
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Mar del Plata ligger sørøst i provinsen Buenos Aires
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hotel Bristol, Mar del Plata, rundt 1890.

Av /Archivo General de la Nación Argentina.

Mar del Plata er en by i Argentina. Den ligger ved Atlanterhavet, 375 km sørøst for Buenos Aires og har i overkant av 600 000 innbyggere (2010). Mar del Plata er Argentinas største bade- og turiststed med kasino og annet fornøyelsesliv. Byen har også en stor fiskerihavn, hermetikkfabrikker, samt papir- og tobakksindustri.

Faktaboks

Uttale
mar del plˈata

Patricio Peralta Ramos, fra hovedstaden Buenos Aires, kom til Mar del Plata-området i 1860-årene. Han så med en gang at den naturlige havnen mot Atlanterhavet ga stedet et stort potensial som handelssentrum med utlandet. Peralta Ramos overbeviste myndighetene i Buenos Aires om lønnsomheten av å investere i en god og stor havn, og i 1874 ble Mar del Plata grunnlagt.

Pedro Luro, en fransk immigrant, kjøpte i 1876 en fabrikk for salting av kjøtt av Peralta Ramos. Luro så hvordan fabrikkarbeiderne badet og koste seg i Atlanterhavet. Dermed vokste ideen om å gjøre Mar del Plata til en turist- og badeby etter mønster fra Europa. Det første hotellet i Mar del Plata, Hotel Bristol, åpnet dørene i 1888.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg