Etter forfatningen av 1968 er Maldivene en uavhengig, enhetsstatlig og presidentstyrt republikk. Statsoverhodet, presidenten, godkjennes i allmenne valg etter å være blitt nominert av nasjonalforsamlingen, borgerrådet. Valgperioden er fem år. Presidenten har utøvende myndighet og dominerer helt landets politikk. Regjeringen for øvrig er formelt ansvarlig overfor borgerrådet, men i praksis primært overfor presidenten. Borgerrådet (Majlis) har 50 medlemmer, 42 valgt i allmenne valg for fem år og 8 utnevnt av presidenten. Landets politikk er svært personpreget. Styresettet er autoritært, selv om det de senere årene har vært tatt demokratiserende initiativ. Partier er ikke tillatt, men etter valget 2005 regnes 18 av de 42 mandatene å tilhøre opposisjonen.

De 26 atollene er delt i 19 administrative distrikter, ledet av en atollhøvding utnevnt av presidenten. Hovedstaden styres av regjeringen direkte.

Rettsvesenet bygger på islamsk rett og engelske forbilder. Alle domstoler står under kontroll av departementet for justissaker og islamske saker. Øverste domstol er høyesterett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.