Norsk lomme-konversationslexikon, norsk ettbinds leksikon, utgitt 1891.

Nærmere 20 000 oppslagsord er å finne i Norges første konversasjonsleksikon i "lommeformat" - Norsk lomme-konversationslexikon, utgitt i 1891 og redigert av Stein Konow (1867-1948). Det ble utgitt i 15 hefter a 20 øre. Subskripsjonslister for verket ble annonsert i pressen. Heftene ble samlet i ett bind, i et omfang på 1073 sider.

Leksikonet var tenkt som et supplement og rimelig alternativ til de større utenlandske konversasjonsleksika som var tilgjengelig på det norske markedet.

Hovedvekten er lagt på personer, steder, begreper og konkrete faktaopplysninger, i en nærmest telegrafisk form og liknende en fremmedordbok.

Det norske leksikonet var en bearbeidelse av det tyske Kürschners Taschen-Konversations-Lexikon, tilpasset norske forhold. Tilpasningen gjaldt spesielt utvalget av oppslagsord for steder og personer. Leksikonet var følgelig delvis en oversettelse, og delvis nyskrevet. Tilsvarende bearbeidelser av dette tyske lommeleksikonet var allerede publisert i Sverige og Danmark.

Redaktør Stein Konow var professor i indisk filologi ved Universitetet i Kristiania, men også kjent for sin populærvitenskapelige formidling. Ansatte ved Universitetsbiblioteket bidro i det redaksjonelle arbeidet: geologen Andreas Martin Hansen og leksikografen og bibliografen Jens Brage Halvorsen.

Utgiver: Alb. Cammermeyers Forlag og W.C. Fabritius & Sønner, Kristiania.

Full tittel: Norsk lomme-konversations-lexikon. Paa grundlag af Kürschners Taschen-Konversations-Lexikon.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg