Faktaboks

Llanfair

Llanfairpwll eller forkortet: Llanfair PG

Egentlig Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllandysiliogogogoch

Etymologi

Engelsk: St Marys Church In The Hollow Of The White Hazel Near To The Rapid Whirlpool Of Llantysilio Of The Red Cave

Uttale
hlanvirpoohlgwingihl
Wales

I Wales finnes verdens lengste navn på en jernbanestasjon, men i dagligtale brukes bare Llanfair. Under navneskiltet står en anvisning for uttalen av det walisiske navnet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Llanfair er en liten landsby i Wales som ligger på øya Anglesey. Landsbyen hadde 3107 innbyggere ved folketellingen i 2011 og er best kjent for sitt egentlige navn, konstruert på 1800-tallet: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllandysiliogogogoch.

Langversjonen av navnet ble gitt i forbindelse med anleggelsen av jernbanen og en jernbanestasjon. For å få oppmerksomhet og å skape et turistmål ble Storbritannias lengste navn konstruert. Navnet betyr St. Marias kirke i senkningen ved den hvite hasselen nær en sterk virvelstrøm og St. Tysilios kirke nær den røde hulen. Navnet alene har gjort at landsbyen trekker til seg turister; så mye som 200 000 mennesker besøker landsbyen årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg