Faktaboks

Lieksa
Uttale
lˈiːeksa

Lieksa er en bykommune i Finland, i landskapet Norra Karelen, ved innsjøen Pielisjärvi. Kommunen har et landareal på 3418 kvadratkilometer, 11 297 innbyggere (2017) og er enspråklig finsk. Arealmessig er Lieksa Finlands største by.

I Lieksa ligger fjellet Koli, 347 meter over havet, som siden 1991 har vært nasjonalpark, og er berømt for sin flotte utsikt og skjønne, men øde omgivelser. En annen nasjonalpark i Lieksa er myrområdet Patvinsuo, som ble opprettet i 1982. Av øvrige naturseverdigheter finnes et antall stryk, Ruunaankosket, i elva Lieksajoki som tidligere var fløtningsled med opprinnelse i Russland og utløp i Pielisjärvi.

Kommunen fikk jernbaneforbindelse i 1911. Næringslivet består hovedsakelig av skogindustri, vintersport og turisme, men beliggenheten i en av Finlands fattigste regioner har medført stor utflytting. Innbyggertallet er mer enn halvert siden 1970-tallet. Lieksa har en kirke fra 1982, tegnet av arkitektparet Raili og Reima Pietilä.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg