Bokomslag
Av .

Leviathan er tittelen på Thomas Hobbes hovedverk fra 1651. Navnet Leviathan har Hobbes hentet fra Jobs bok i Det gamle testamente, hvor det betegner et ondt sjøuhyre som blir tuktet av Gud.

Hobbes er talsmann for eneveldet, og i hans versjon er Leviathan blitt et symbol på en rasjonelt fungerende natur og stat. Ifølge Hobbes er mennesket av natur egoistisk, og i en tenkt naturtilstand vil derfor livet utarte til alles kamp mot alle. Løsningen på denne uutholdelige situasjonen er en eneveldig stat, Leviathan, som kan sørge for ro og orden og gi folket trygghet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Richard Harper

Jeg tror Hobbes valgte Leviathan som tittel på grunn av teksten han siterte på forsiden: "Non est potestas super terram qui comparetur ei." (Det finnes ingen makt på jorden som kan sammenlignes med ham.) Sammen med dette var det et bilde av en konge, veldig lik Charles II, med symboler av både åndelig og sekulær makt.Så vidt jeg vet, var Hobbes den første som fikk idéen at fysiske lover, han hadde truffet Gallileo, måtte gjelde for mennesker og at våre tanker er satt i gang av våre sanselige erfaringer. For Hobbes var frihet det å kunne gjøre det man vil, men vi kan ikke velge hva det er som vi vil.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg