Løiten er en norsk akevitt med lang tradisjon. Råspritbrenneriet Løiten Brænderi ble etablert som et interessentselskap i 1855, og spriten ble produsert av poteter fra lokale bønder. I 1871 ble det vedtatt at det også skulle etableres en egen Destillation med lager og utsalg av renset brennevin i Christiania, og i 1874 ble Løiten Brænderis Destillation etablert i Karl XII gate 7.
Mest utbredt er i dag 3-stjerners-kvaliteten som er lagret i seks til ni måneder, brunlig, kraftig og smaksrik, og linjekvaliteten, som takket være en sjøreise til Australia og tilbake, samt 16 måneders lagring, er mykere og rundere i stilen. Det finnes også en sommerakevitt samt en akevittlikør i sortimentet.
Merkevaren Løiten forvaltes av Anora (tidligere Arcus), og produsenten har de siste årene kommet med flere nye brennevinsprodukter under Løiten-paraplyen; Løiten Tur Aquavit, Løiten Solvegg Aquavit, den årlige Løiten Juleaquavit der den første utgaven kom i 2018, samt jubileumsutgaven Løiten Brænderis Destillation 150 år.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.