Løiten

Artikkelstart

Løiten er en norsk akevitt med lang tradisjon. Råspritbrenneriet Løiten Brænderi ble etablert som et interessentselskap i 1855, og spriten ble produsert av poteter fra lokale bønder. I 1871 ble det vedtatt at det også skulle etableres en egen Destillation med lager og utsalg av renset brennevin i Christiania, og i 1874 ble Løiten Brænderis Destillation etablert i Karl XII gate 7.

Mest utbredt er i dag 3-stjerners-kvaliteten som er lagret i seks til ni måneder, brunlig, kraftig og smaksrik, og linjekvaliteten, som takket være en sjøreise til Australia og tilbake, samt 16 måneders lagring, er mykere og rundere i stilen. Det finnes også en sommerakevitt samt en akevittlikør i sortimentet.

Merkevaren Løiten forvaltes av Anora (tidligere Arcus), og produsenten har de siste årene kommet med flere nye brennevinsprodukter under Løiten-paraplyen; Løiten Tur Aquavit, Løiten Solvegg Aquavit, den årlige Løiten Juleaquavit der den første utgaven kom i 2018, samt jubileumsutgaven Løiten Brænderis Destillation 150 år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg