Som i de andre statene på Den arabiske halvøy er det den poetiske tradisjonen som har dominert det litterære liv i Kuwait inntil nylig. Med de sterke samfunnsmessige endringene i de seneste tiårene, med oljeutvinning og plutselig rikdom, har også mer modernistiske stemmer slått gjennom i både lyrikk og prosa. De er gjerne opptatt av følgene av de raske endringene og uttrykker ofte både nostalgi og fremmedgjøring.

Fahd al-Askar (1914?–51) ble kjent som romantisk fornyer av tradisjonell kuwaitisk poesi. Suad al-Sabah (født 1942), fra den regjerende al-Sabah-familien, er en anerkjent kvinnelig lyriker og kjent for sin støtte til fremme av arabisk poesi generelt. Andre navn er Khalifa al-Wuqayyan (født 1941) og Sulayman al-Fulayyih (født 1953).

Ismail Fahd Ismail (1940-2018) ble berømt for sin romankvartett som i dystre toner skildrer livet i Kuwait frem til 1963, og for sin historiske roman om Napoleons okkupasjon av Egypt og kulturkonflikter det skapte (Nilen renner mot nord, 1982). Layla al-Uthman (født 1945) regnes blant de fremste arabiske kvinnelige forfatterne. Hun har i sine romaner utfordret det konservative sosiale miljøet i Kuwait, og ble både i 2000 og i 2002 tiltalt for blasfemi og krenkelse av offentlig bluferdighet. Filosofiprofessoren og forfatteren Aliya Shu'ayb ble dømt for det samme i 2000. Blant prosaforfattere ellers kan nevnes Walid al-Rujayb (født 1954).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg