Kornilov-affæren

Artikkelstart

Kornilov-affæren var en viktig hendelse under den russiske revolusjon i 1917. I august sendte øverstkommanderende for hæren, general Lavr Kornilov, tropper mot Petrograd. Frykt for et militærkupp som ville oppløse Petrograd-sovjetet og avsette regjeringen, samlet de som ville forsvare revolusjonen til motstand. Kornilov klarte ikke å føre styrkene sine til Petrograd, blant annet på grunn av streik blant jernbanearbeiderne.

Kornilov-affæren radikaliserte de revolusjonære massene i byen. De fleste av bolsjevik-lederne, som var blitt arrestert i ukene før, ble satt fri og tok aktiv del i organiseringen av væpnede «røde garder» med sikte på å skulle slå ned kontrarevolusjon. Kornilov-affæren svekket den provisoriske regjeringen og førte til økt oppslutning om bolsjevikene blant Petrograds befolkning. Dette var viktige forutsetninger for bolsjevikenes maktovertakelse i oktober 1917.

Kornilov-affæren, spesielt forholdet mellom Kornilov og regjeringens leder, Aleksander Kerenskij, har vært sterkt omstridt blant historikere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg