Knudsen-diffusjon, form for diffusjon av gasser i svært trange porer. Molekylene i en gass kan betraktes som små elastiske kuler, som på grunn av at de er i stadig bevegelse kolliderer med hverandre. Den avstanden som de i gjennomsnitt beveger seg rett frem før de kolliderer, kalles den midlere fri veilengde, og er for luftmolekyler ved romtemperatur og atmosfæretrykk ca. 0,07 μm.

Hvis molekylene befinner seg i en pore som har mindre diameter enn den midlere fri veilengde, er sannsynligheten for at de skal treffe poreveggen, større enn at de skal treffe på et nabomolekyl. I stedet for å reflekteres som en gummiball vil de et øyeblikk adsorberes til veggen, for deretter å sprette ut igjen i en tilfeldig retning. På grunn av den tilfeldige utfallsvinkelen, og adsorbsjonen til veggene, blir diffusjonshastigheten lavere enn ved molekylær diffusjon.

Kjennskap til Knudsen-diffusjonen har betydning ved beregning av massetransport i mikroporøse katalysatorpartikler og membraner (se også diffusjon).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.