Knudsen-diffusjon er en form for diffusjon av gasser i svært trange porer. Molekylene i en gass kan betraktes som små elastiske kuler, som på grunn av at de er i stadig bevegelse kolliderer med hverandre. Den avstanden som de i gjennomsnitt beveger seg rett frem før de kolliderer, kalles den midlere frie veilengde. For luftmolekyler ved romtemperatur og atmosfæretrykk er denne cirka 0,07 mikrometer.

Hvis molekylene befinner seg i en pore som har mindre diameter enn den midlere fri veilengde, er sannsynligheten for at de skal treffe poreveggen, større enn at de skal treffe på et nabomolekyl. I stedet for å reflekteres som en gummiball vil de et øyeblikk adsorberes til veggen, for deretter å sprette ut igjen i en tilfeldig retning. På grunn av den tilfeldige utfallsvinkelen, og adsorbsjonen til veggene, blir diffusjonshastigheten lavere enn ved molekylær diffusjon.

Kjennskap til Knudsen-diffusjonen har betydning ved beregning av massetransport i mikroporøse katalysatorpartikler og membraner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg