Knudsen-diffusjon

Artikkelstart

Knudsen-diffusjon er en form for diffusjon av gasser i svært trange porer. Molekylene i en gass kan betraktes som små elastiske kuler, som på grunn av at de er i stadig bevegelse kolliderer med hverandre. Den avstanden som de i gjennomsnitt beveger seg rett frem før de kolliderer, kalles den midlere frie veilengde. For luftmolekyler ved romtemperatur og atmosfæretrykk er denne cirka 0,07 mikrometer.

Hvis molekylene befinner seg i en pore som har mindre diameter enn den midlere fri veilengde, er sannsynligheten for at de skal treffe poreveggen, større enn at de skal treffe på et nabomolekyl. I stedet for å reflekteres som en gummiball vil de et øyeblikk adsorberes til veggen, for deretter å sprette ut igjen i en tilfeldig retning. På grunn av den tilfeldige utfallsvinkelen, og adsorbsjonen til veggene, blir diffusjonshastigheten lavere enn ved molekylær diffusjon.

Kjennskap til Knudsen-diffusjonen har betydning ved beregning av massetransport i mikroporøse katalysatorpartikler og membraner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg