Faktaboks

Også kjent som
Irsk: Ciarraí
Uttale
kˈeri
Kerry
Kystlandskap i Kerry.

Kerry er et fylke i det sørvestlige Irland, i regionen Munster. Fylket hadde 147 707 innbyggere i 2016 og har et areal på 4807 kvadratkilometer. Tralee er fylkets administrasjonssentrum.

Kysten er sterkt innskåret og danner flere berglendte halvøyer, blant annet Dingle med Brandon Mountains på 953 meter over havet og Iveragh med Irlands høyeste topp, Carrauntoohill på 1041 meter over havet. Utenfor Dinglehalvøya ligger øygruppen Blasket Islands. Inne i landet ligger de vakre innsjøene ved Killarney. Grevskapet har et mildt kystklima, med spesielt milde vintrer og rikelig nedbør. Vegetasjonen har innslag av middelhavsplanter, blant annet «jordbærtre» (arbutus) som vokser omkring Killarney.

Turisme er en viktig inntektskilde, ellers drives jordbruk med husdyrhold, havre og poteter. Storferasen kerryfe stammer fra Kerry og anses å være den opprinnelige rasen i Irland og har aner tilbake til keltisk tid. Fiske har en viss betydning i Dingle og Valencia, men det er også industri og enkelte mindre handelssentre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg