Faktaboks

Karelske nes
finsk Karjalan kannas russisk Karelskij peresjejek engelsk Karelian Isthmus
Uttale
karˈelske nes
Karelske nes
Kart over det karelske nes med nåværende grense mellom Finland og Russland markert i nord, og pre-vinterkrig-grensen markert i sør.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Karelske flyktninger
Etter vinterkrigen ble store deler av det finske Karelen innlemmet i Sovjetunionen, og mange finske karelere flyktet til vest-Finland.

Karelske nes er et landområde i Russland, mellom Finskebukta og Ladoga. Karelske nes er omkring 40–110 km bredt og 145 km langt.

Området var skueplass for heftige kamper under vinterkrigen mellom Finland og Sovjetunionen. Ved Moskvafreden i 1940 måtte Finland avstå området til Sovjetunionen. I 1941 ble området gjenerobret av finnene. I juni 1944 ble de under harde kamper tvunget til å trekke seg ut av Karelske nes. Rundt 400 000 mennesker brøt opp fra sine hjem og flyktet til Finland. Ved fredsavtalen av 1947 måtte finnene igjen avstå Karelske nes til Sovjetunionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg