Faktaboks

Kalfaret
Uttale
kˈalfaret

Kalfaret er et boligstrøk i Bergen kommune, i bydel Sentrum, beliggende på nordøstsiden av Store Lungegårdsvann. Dette strøket er identisk med den delen av Domkirkens landsogn som før byutvidelsen i 1877 befant seg på Store Lungegårdsvannets østre side. Kalfaret ble bebygget ved begynnelsen av det 20. århundre. Strøket lå på den tiden i utkanten av byen, og her bygget overklassen sine boliger. Store deler av den opprinnelige bebyggelsen er i dag bevart.

Opprinnelig holdt Hansa Bryggeri til på Kalfaret, men det flyttet de siste restene av produksjonen på slutten av 1990-tallet. På Kalfaret lå tidligere en pleiestiftelse for spedalske, der leprabasillens oppdager, Gerhard Armauer Hansen, virket.

Navnet har dels vært tolket som Kalvefaret, det vil si stien der kalver ble ført til byen for å selges, dels som Kalvariet, av latin calvaria, 'skalle', brukt til å oversette navnet Golgata. Bakketoppen av Kalfaret skal ha vært samlingssted for langfredagsprosesjonen i romersk-katolsk tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Kalfaret
Kalfaret
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg