KID-nummer

Artikkelstart

KID-nummer er en forkortelse for kundeidentifikasjonsnummer og brukes ved betaling av regninger i Norge. Nummeret identifiserer kravet som betales, slik at det automatisk føres oversikt over hvilke fordringer som har blitt betalt.

Faktaboks

Også kjent som
kundeidentifikasjonsnummer, KID

Bruk av KID-nummer er kostnadsbesparende for bedrifter og andre fakturautstedere som på denne måten unngår å måtte registrere innbetalinger manuelt. Bruk av KID går fortere og reduserer sannsynligheten for feil.

Oppbygging av KID-nummer

Et KID-nummer kan være fra 3 til 25 siffer langt, inkludert et kontrollsiffer. Det finnes ikke regler for hvordan et KID-nummer skal bygges opp, slik at typen informasjon som er inkludert i det enkelte KID-nummer, kan variere mellom bedrifter og organisasjoner som bruker ordningen.

Det siste sifferet i KID-nummeret er et kontrollsiffer som beregnes på bakgrunn av de øvrige tallene. Kontrollsifferet beregnes ved hjelp av algoritmer. Hensikten med kontrollsifferet er å avdekke om en betaler har tastet inn feil KID-nummer. Dersom et ugyldig KID-nummer har blitt tastet inn, vil betaleren få en feilmelding.

Generering av KID-nummer

Dersom en bedrift vil benytte KID-numre for registrering av innbetalinger, må de lage et eget KID-register der de spesifiserer hvor mange siffer de ønsker i nummeret. En avtale om bruk av KID-nummer må godkjennes av fakturautsteders bank før nummeret kan brukes ved pengeinnkreving. Dersom en bedrift bruker KID-nummer før en avtale om dette er opprettet med banken, vil betalingen bli avvist.

eFaktura og AvtaleGiro

Ved bruk av elektronisk faktura (eFaktura) blir KID-nummer automatisk fylt ut, slik at kunden slipper å gjøre dette selv. Også bruk av AvtaleGiro forenkler betalingsprosessen for kundene ved at de slipper å taste inn KID-nummer selv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg