KID-nummer

KID-nummer er en forkortelse for kundeidentifikasjonsnummer, som er et nummer som brukes ved betaling av regninger i Norge. Nummeret identifiserer kunden og kravet som betales, slik at det automatisk føres oversikt over hvilke fordringer som har blitt betalt.

Faktaboks

Også kjent som

kundeidentifikasjonsnummer, KID

Dette er kostnadsbesparende for bedrifter og andre fakturautstedere som på denne måten unngår å måtte registrere innbetalinger manuelt. Det går fortere og reduserer sannsynligheten for feil.

Oppbygging av KID-nummer

Et KID-nummer kan være fra ett til 24 siffer langt, i tillegg til et kontrollsiffer. Det finnes ikke regler for hvordan et KID-nummer skal bygges opp, slik at typen informasjon som er inkludert i det enkelte KID-nummer kan variere mellom bedrifter og organisasjoner som bruker ordningen.

Det siste sifferet i KID-nummeret er et kontrollsiffer som beregnes på bakgrunn av de øvrige tallene. Kontrollsifferet beregnes ved hjelp av algoritmer, enten Modulus 10-algoritmen eller Modulus 11. Hensikten med kontrollsifferet er å avdekke om en betaler har tastet inn feil KID-nummer. Dersom et ugyldig KID-nummer har blitt tastet inn, vil betaleren få en feilmelding.

Generering av KID-nummer

Dersom en bedrift vil benytte KID-numre for registrering av innbetalinger, må de lage et eget KID-register der de spesifiserer hvor mange siffer de ønsker i nummeret. En avtale om bruk av KID-nummer må godkjennes av fakturautsteders bank før nummeret kan brukes ved pengeinnkreving. Dersom en bedrift bruker KID-nummer før en avtale om dette er opprettet med banken, vil betalingen bli avvist.

eFaktura og AvtaleGiro

Ved bruk av elektronisk faktura (eFaktura) blir KID-nummer automatisk fylt ut, slik at kunden slipper å gjøre dette selv. Også bruk av AvtaleGiro forenkler betalingsprosessen for kundene ved at de slipper å taste inn KID-nummer selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg