Julia Gillard, australsk politiker (Labor), Australias statsminister fra 2010 til 2013.

Julia Gillard ble født i Wales og familien utvandret til Australia da hun var barn. Hun er utdannet jurist og ble advokat i Melbourne 1990.

Julia Gillard er medlem av parlamentet fra 1998, nestleder i arbeiderpartiet Australian Labor Party (ALP) 2006-10 og partileder fra 2010 fra 2013. Etter valgseieren i 2007 ble hun visestatsminister og utdanningsminister i regjeringen til Kevin Rudd.

Etter at Rudds popularitet dalte i 2010, utfordret Gillard ham som partileder, noe som førte til at Rudd motvillig gikk av. Det ble avholdt nyvalg i Australia i august 2010, og Labor-partiet gikk såpass mye tilbake at det mistet det rene flertallet. Men Gillard søkte støtte hos uavhengige kandidater for å fortsette enten som mindretallsregjering eller koalisjonsregjering, og hun ble statsminister i Australia sommeren 2010. Hun ble med det landets første kvinnelige statsminister og den første siden 1920-årene som er født utenlands.

Gillard er kjent som en dyktig parlamentariker, men har fått en del kritikk for sin håndtering av partilederskiftet og for at hun ikke har klart å snu Labors nedadgående oppslutning. Etter en konfliktfylt, 3-årig statsministerperiode tapte Gillard et nytt partiledervalg mot Kevin Rudd i juni 2013, og gikk med det av som statsminister.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.