Julia Gillard

Faktaboks

Julia Gillard
født:
29. september 1961, Storbritannia

Julia Gillard, australsk politiker (Labor), Australias statsminister fra 2010 til 2013.

Julia Gillard ble født i Wales og familien utvandret til Australia da hun var barn. Hun er utdannet jurist og ble advokat i Melbourne 1990.

Julia Gillard er medlem av parlamentet fra 1998, nestleder i arbeiderpartiet Australian Labor Party (ALP) 2006-10 og partileder fra 2010 fra 2013. Etter valgseieren i 2007 ble hun visestatsminister og utdanningsminister i regjeringen til Kevin Rudd.

Etter at Rudds popularitet dalte i 2010, utfordret Gillard ham som partileder, noe som førte til at Rudd motvillig gikk av. Det ble avholdt nyvalg i Australia i august 2010, og Labor-partiet gikk såpass mye tilbake at det mistet det rene flertallet. Men Gillard søkte støtte hos uavhengige kandidater for å fortsette enten som mindretallsregjering eller koalisjonsregjering, og hun ble statsminister i Australia sommeren 2010. Hun ble med det landets første kvinnelige statsminister og den første siden 1920-årene som er født utenlands.

Gillard er kjent som en dyktig parlamentariker, men har fått en del kritikk for sin håndtering av partilederskiftet og for at hun ikke har klart å snu Labors nedadgående oppslutning. Etter en konfliktfylt, 3-årig statsministerperiode tapte Gillard et nytt partiledervalg mot Kevin Rudd i juni 2013, og gikk med det av som statsminister.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg