Faktaboks

Julia Gillard

Julia Eileen Gillard

Født
29. september 1961, Barry, Wales, Storbritannia
Julia Gillard
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Julia Gillard er en australsk politiker. Hun var Australias statsminister fra 2010 til 2013.

Gillard ble født i Wales, og familien utvandret til Australia da hun var barn. Hun er utdannet jurist og ble advokat i Melbourne i 1990.

Hun ble medlem av parlamentet i 1998, var nestleder i arbeiderpartiet Australian Labor Party (ALP) fra 2006 til 2010 og partileder fra 2010 fra 2013. Etter valgseieren i 2007 ble hun visestatsminister og utdanningsminister i regjeringen til Kevin Rudd.

Etter at Rudds popularitet dalte i 2010, utfordret Gillard ham som partileder, noe som førte til at Rudd motvillig gikk av. Det ble avholdt nyvalg i Australia i august 2010, og Labor-partiet gikk såpass mye tilbake at det mistet det rene flertallet. Gillard søkte støtte hos uavhengige kandidater for å fortsette enten som mindretallsregjering eller koalisjonsregjering, og hun ble statsminister i Australia sommeren 2010. Hun ble med det landets første kvinnelige statsminister, og den første siden 1920-årene som er født utenlands.

Gillard er kjent som en dyktig parlamentariker, men har fått en del kritikk for sin håndtering av partilederskiftet og for at hun ikke har klart å snu Labors nedadgående oppslutning. Etter en konfliktfylt, 3-årig statsministerperiode tapte Gillard et nytt partiledervalg mot Kevin Rudd i juni 2013, og gikk med det av som statsminister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg