Faktaboks

John Engh
Født
1833
Død
1900

John Engh var en norsk misjonær, og en av de to første misjonærene fra Det Norske MisjonsselskapMadagaskar. Han regnes som en sentral pioner for misjonen. Han arbeidet i Madgaskar i en periode med store konflikter mellom lokale befolkningsgrupper, med koloniinteresser, de første årene av hans opphold konflikter mellom franske og britiske koloninteresser og etter 1895 mellom de franske kolonisatorene og lokalbefolkningen.

De norske misjonærene kom til Toamasina (tidligere Tamatave) på Madagaskars østkyst i august 1866 med Misjonsselskapets eget skip Elieser, og grunnla 4. desember 1867 den første norske misjonsstasjon i byen Betafo. Stasjonen telte ved hans avreise i 1899 over 10 000 kristne. Engh var på Madagaskar i til sammen tretti år, bare avbrutt av et to og et halvt års hjemmeopphold 1886–1889. Misjonspresten A. Anders Olsen skrev biografien Madagaskarpioneren John Engh om hans liv og virke.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brown, Mervyn (2000). A History of Madagascar. Princeton: Markus Wiener Publishers
  • Olsen, A. Anders (1927). Madagaskarpioneren John Engh. Bergen: Lunde & Co. Forlag. Bokhylla
  • Skeie, Karin Heistad (2012). Building God's Kingdom in Highland Madagascar. Leiden og Boston: Brill Publishers

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg