Faktaboks

Johan Carl Louis Lengnick

J. C. L. Lengnick

Uttale
lˈengnick
Født
2. februar 1796, København, Danmark
Død
25. februar 1865, København

Johan Carl Louis Lengnick var en dansk offiser, embetsmann og genealog. Han kan regnes som grunnleggeren av systematisk genealogisk forskning i Danmark.

Lengnick var utdannet jurist og offiser, men huskes i dag særlig for sine slektshistoriske undersøkelser. Han ble offiser i 1820 og cand.jur. i 1822; som offiser var han tilknyttet kongens livgarde i operative og administrative stillinger i mer enn 40 år, men ved siden av den militære karrieren var han fra 1831 til 1842 ansatt ved magistratens 3. avdeling (overformynderiet) i København, hvor hans interesse for genealogi ble vakt.

Lengnick utga for egen regning omkring 515 stamtavler (tre samlinger, 1841–1859) foruten flere avhandlinger og lærebøker i genealogi, og han tok utdrag av kirkebøker fra cirka 600 danske sogn. Utdragene, som med kommentarer og tilhørende korrespondanse omfatter omkring 100 håndskrevne foliobind, finnes i det danske riksarkivet. Han var også medstifter av den første vitenskapelige slekts- og personalhistoriske foreningen i Danmark, Det genealogisk-biographiske Selskab (1838).

Lengnick var av dansk-norsk avstamning; hans farfar Johan Lebrecht Lengnick (1723–1776), var generalauditør (fra 1765 generalkrigskommissær) i Norge, eide Store Ullevål gård utenfor Christiania og var gift med Sara Plade, arvingen til en av datidens største handelsformuer i Christiania.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg