Faktaboks

Johan 1. den posthume

Jean le Posthume

Født
15. november 1316, Paris
Død
20. november 1316
Johan 1 den posthume
Gravstatue av Johan 1 i klosterkirken Saint Denis, Paris.

Johan 1, også kalt Johan den posthume, var konge av Frankrike i fem dager, fra sin fødsel 15. november 1316 til sin død fem dager senere, 20. november. Han var den posthume sønnen til Ludvig 10 og Clemence av Anjou.

Ludvig 10s død den 5. juni 1316 brøt den flere århundrer lange kapetingiske rekke av direkte mannlige arvinger. Han etterlot bare en datter og en gravid dronning. I følge kapetingernes tronfølgelov kunne ikke tronen gå videre til en datter. Mens man ventet på at dronningen som var gravid i femte måned skulle føde, forhåpentligvis en sønn, ble Ludvigs bror, Filip den lange, valgt til regent. Johan ble født og var konge i fem dager før han døde og ble etterfulgt på tronen av sin onkel Filip.

Med Johans plutselige død gikk det rykter om at Filip enten hadde myrdet gutten, eller at han hadde bortført spedbarnet og erstattet ham med et dødt barn. Flere tiår senere hevdet en mann fra Siena, Giannino Baglioni, at han var Johan 1 og dermed arvingen av det franske riket. Kongen av Ungarn, Ludvig 1, var den eneste som anerkjente hans krav. Giannino ble dømt for bedrageri og fengslet i 1360. Han døde to år senere i Napoli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg