Faktaboks

Jacob Lawrence
Født
7. september 1917, Atlantic City, New Jersey
Død
9. juni 2000, Seattle, Washington

Jacob Lawrence var en amerikansk maler. Han var en av få afrikansk-amerikanske kunstnere som oppnådde kommersiell suksess og institusjonell aksept i amerikansk kunstliv i tiårene midt på 1900-tallet. Lawrence fremstilte afrikansk-amerikansk liv og historie i figurative malerier i et uttrykk han selv karakteriserte som «dynamisk kubisme».

Fremfor alt var det personligheter og hverdagsliv fra bydelen Harlem i New York som var motivene i Lawrences kunst. Særlig kjent er hans maleriserie The Migration Series (1941), som fremstiller The Great Migration – forflytningen av millioner av svarte innbyggere fra det sørlige til det nordlige USA fra 1910-årene og utover på 1900-tallet.

Lawrences arbeider er innkjøpt til større museer og samlinger som Museum of Modern Art, Metropolitan Museum of Art, Philadelphia Museum of Art og Brooklyn Museum. Større retrospektive utstillinger ble arrangert av Whitney-museet i New York i 1974 og Seattle Museum of Art i 1986.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg