Isère - departement i Frankrike

Isère er et departement i Frankrike, i regionen Auvergne-Rhône-Alpes, består av et fjelland omkring Isères midtre løp. 7431 km2 med 1 129 000 innbyggere (2003). Hovedstad og største by er Grenoble.

Faktaboks

Uttale
izˈɛr

Departementet strekker seg mot nordvest helt til Rhône og forstedene til Lyon og i sørvest til Massif du Pelvoux (4102 moh.), Frankrikes høyeste fjell utenfor Mont Blanc-massivet. I vest finnes et platåland sterkt oppskåret av daler og med hovedsakelig kalkberggrunn. Dette går i nordvest over i lavereliggende, flatere land mot Rhônedalen. Kalkalpene er i stor grad skogkledde; de lavereliggende strøk er oppdyrket. I øst finner man et utpreget høyfjellslandskap, der bare de største dalene er bebodd.

Stort husdyrhold (storfe, sau, geit). Ellers dyrkes hvete, frukt og vindruer. Etter den første verdenskrig har Isère hatt betydelig befolkningsvekst som følge av industrialiseringen, i første rekke basert på lokal vannkraft. De viktigste industrigrenene er kjemisk og primær jern- og metallindustri, treforedling samt lærvareindustri, i første rekke hanskefremstilling. Betydelig turisttrafikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg