Hans øy er en ubebodd øy i Grønland som ligger i Kennedykanalen, en forlengelse av Naresstredet mellom Nord-Grønland og Ellesmereøya i Canada. Øya har et areal på om lag 1,3 kvadratkilometer og ligger på den maritime grensen mellom Grønland og Canada. Farvannet er isfylt, men klimaendringer kan gjøre det mer framkommelig og medføre seilinger til Nordvestpassasjen og Ishavet.

Hans øy er oppkalt etter den grønlandske fangstmannen Hans Hendrik Suersaq som bisto de britiske og amerikanske ekspedisjonene som i årene 1853 til 1976 ble ledet av Kane, Hall, Hayes og Nares.

Grensekonflikten

Øyas eierforhold har vært omstridt i flere tiår fordi den har betydning for de havrettslige forholdene mellom Grønland og Canada og dermed også den totale grensedragningen. I 2022 inngikk Grønland og Canada en avtale om deling av øya, hvilket også medførte enighet om den totale maritime grensen mellom landene. Grensen er 3882 kilometer lang og strekker seg fra Labradorhavet sydvest for Grønland til havet nord for Grønland.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg