Bokomslag
I den fjerde boka i serien har trehuset vokst til 52 etasjer.
Av .

Gutta i trehuset er en barnebokserie skrevet av den australske forfatteren Andy Griffiths (født 1961) og illustert av den australske tegneren Terry Denton (født 1950).

Den første boka i serien utkom i 2011, og den trettende og siste boka utkom i 2023.

Bøkene forteller om Andy og Terry som hver gang har som jobb å gjøre ferdig en ny bok med kort tidsfrist, mens de blir distrahert av alle aktiviteter og hindringer som de forskjellige rommene og etasjene i trehuset skaper.

I den første boka hadde trehuset tretten etasjer, og for hver ny bok vokser huset med tretten nye etasjer.

Rammefortellingen kan sammenlignes med barns arbeid med å gjøre ferdig leksene til fastsatt tid, mens de blir fristet av lekeapparater og distrahert av ulike hendelser. Trehuset og livet der kan også sammenlignes med rollen som programverter i et barne-tv-studio: To barnslige voksne lever i en lekeland-lignende verden med apparater og spill.

I slutten av hver bok viser det seg at alle forstyrrelsene utgjør fortellingen de må lage, og blir svaret på oppgaven. Derved blir alt det lekne og ansvarsløse sin egen belønning.

Ved siden av hjemlandet Australia er Norge et av de landene hvor bøkene er mest populære.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg