Guillermo del Toro er en meksikansk manusforfatter og filmregissør. Han er kjent for sine visuelle stil, og filmer som ofte blander elementer av fantasy, science fiction og eventyr. Som regissør har han vunnet en Oscar og en Golden Globe.

Han har bakgrunn innen make-up og TV-regi. Etter at skrekkfilmen Cronos (1993) ble en stor suksess i hjemlandet, reiste han til Hollywood hvor han regisserte skrekkfilmen Mimic (Ute av kontroll, 1997) med Mira Sorvino. Han har siden fortsatt å arbeide innenfor et fabelunivers med Blade II (2002) og Hellboy (2004; oppfølger 2008). del Toro fikk mye oppmerksomhet for den stilsikre eventyrfilmen El Laberinto del fauno (Pans labyrint, 2006), om en ung jente som rømmer fra sin sadistiske stefar og inn i en fantasiverden.

del Toro var medforfatter av manus til Peter Jacksons Hobbiten-trilogi (2012–2014), og han regisserte Idris Elba i Pacific Rim (2013) og Mia Wasikowska i Crimson Peak (2015) før han skrev manus og stod for regien til den kritikerroste og prisvinnende The Shape of Water (2017), som han vant sin første Oscar-pris for.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.