Faktaboks

Glamorgan

Walisisk: Morgannwg

Uttale
gləmˈå:gən

Glamorgan er ett av tretten tradisjonelle grevskap i Storbritannia i Wales, og ligger langs Bristolkanalen vest for Cardiff. Mot nord avgrenses Glamorgan av Brecknockshire, i øst av Monmouthshire, og i vest av Carmarthenshire og Carmarthen Bay. Glamorgan har omlag 128 000 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 2117 kvadratkilometer. Høyeste punkt er Craig y Llyn, 600 meter over havet. Største by og administrasjonssenter er Barry.

Glamorgan består av flere forskjellige regioner: industridalene og kulldistriktene, landbruket Vale of Glamorgan og den naturskjønne Gowerhalvøya. Kull ligger under overflaten i hele Glamorganopplandet og ble for alvor utvunnet fra midten av 1700-tallet. Velstanden var hovedsakelig avhengig av kullgruvedriften og tilstøtende industrier, og Cardiff vokste fra å være en liten kystby til å bli verdens største kullhavn. Glamorgan ble det mest industrialiserte fylket i Wales, følgelig ble det hardere enn andre rammet ved sammenbruddet av kullgruvedriften og tungindustrien på slutten av 1900-tallet.

De første sporene etter mennesker er fra paleolittisk tid, oppdaget i huler på Gowerhalvøya.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg