Faktaboks

Gower

Walisisk: Gŵyr

Uttale
gˈauə

Gower er en halvøy i Storbritannia, Wales, mellom Burry Inlet og Swansea Bay. Halvøya har et areal på om lag 180 kvadratkilometer og mer enn 75 000 innbyggere. Den østligste delen inngår i byregionen Swansea.

Gower er hovedsakelig et platå som er dannet av kalk- og sandstein, og er kjent for sine storslagne klippeformasjoner og tallrike huler med funn fra forhistorisk tid. I 1823 ble det funnet et skjelett fra paleolittisk tid, samtidig som gravhauger og megalitter er bevis for førhistoriske bosetninger. Ved den vesle byen Oystermouth er det funnet spor etter en romersk villa.

Over platået rager med enkelte årsygger opp, som Cefn Bryn-ryggen og åsryggen fra Penclawdd til Swansea. Platået i seg selv er fra 45 til 140 meter høyt, mens det høyeste punktet er The Beacon, 193 meter over havet.

Den pittoreske sørkysten har kalksteinsklipper og viker som tiltrekker seg turister i stort antall, og the Mumbles ved Oystermouth er et populært feriemål. Navnet refererer seg til formen til de to små øyene rett utenfor kysten, og er hentet fra det franske ordet mamelle, som betyr bryst. Vest for Oystermouth finnes lange strekninger med sanddyner, som ved Llangennith og Whitford Burrows. Sammen med deler av klippene på sørøstkysten blir Whitford Burrows administrert av The National Trust.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg