Faktaboks

Giacomo Matteotti
Født
22. mai 1885, Fratta Polesine
Død
10. juni 1924, Roma
Giacomo Matteotti

Giacomo Matteotti var en italiensk politiker, sosialist. Under fascismen i Italia ble han bortført og drept av fascister.

Matteotti studerte jus ved universitetet i Bologna, og kom i studietiden i kontakt med et sosialistmiljø. Han engasjerte seg tidlig i politikken for sosialistpartiet, og ble valgt inn i parlamentet i 1919. I 1922 ble han ekskludert fra partiet sammen med andre reformistiske medlemmer, og Matteotti ble samme år leder for et nytt sosialistparti, Partito Socialista Unitario.

Giacomo Matteotti var svært kritisk til fascismen og til Benito Mussolini. Etter en tale i parlamentet i mai 1924, der han beskyldte fascistene for utstrakt bruk av vold i forbindelse med valget i april samme år, ble han bortført og drept av en gruppe fascister. Liket ble funnet først to måneder senere. Gjerningsmennene ble dømt i 1926, men fikk ikke særlig strenge straffer. De ble dømt på nytt i 1947, og straffene var da strengere.

Opposisjonen gjorde et mislykket forsøk på å bruke Matteotti-saken til å svekke Mussolinis maktposisjon, men saken endte i stedet med at fascistene sikret seg diktatorisk makt fra 1925.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg