Faktaboks

Gareth Barry
Født
23. februar 1981, Hastings, England
Gareth Barry
Gareth Barry har en lang karriere bak seg og er spilleren med nest flest Premier League-kamper gjennom tidene.

Gareth Barry er en engelsk, tidligere fotballspiller, mest kjent for sitt spill for Aston Villa, Manchester City, Everton og England.

Barry kunne spille i både defensive og offensive roller på midtbanen, og var særlig kjent for sin gode venstrefot.

Fakta

  • Landskamper: 53
  • Mål: 3

Klubber

Klubbkarriere

Barry var som ung spiller innom flere akademier før han til slutt endte opp i Brighton and Hove Albion. Der utmerket han seg som en av de mest treningsvillige og talentfulle spillerne. Han hadde en veldig god fysikk og rask utvikling, noe som gjorde at han fikk sin første profesjonelle kontrakt med Brighton i en alder av 16 år.

Barry fikk ingen førstelagsopptredener for Brighton, men ble hentet opp av Aston Villa allerede i 1997. I løpet av de neste tolv årene spilte Barry 365 Premier League-kamper for Aston Villa, og skåret 41 ligamål. Han ble med det én av de spillerne med flest ligakamper for Aston Villa gjennom tidene.

I 2008 gikk Barry offentlig ut med et ønske om å gå til Liverpool, etter at de hadde lagt inn flere bud. Overgangen ble det aldri noe av, og Barry endte opp med å bli svært upopulær blant Aston Villa-fansen. Den daværende manageren, Martin O'Neill, fratok også Barry kapteinbindet, som han hadde vært fast innehaver av i flere år.

I 2009 ble Barry solgt til Manchester City for 12 millioner pund. Som City-spiller vant Barry FA-Cupen i 2011 og Premier League i 2011–2012. Barry spilte 132 kamper og scoret seks mål for Manchester City før han ble hentet til Everton på lån i 2013 og senere permanent i 2014.

Barry spilte for Everton i totalt fem sesonger, han spilte 155 kamper og scoret 5 mål før han sommeren 2017 gikk til West Bromwich. Barry spilte 653 Premier League-kamper og innehar rekorden for antall spilte kamper (per desember 2021).

Landslagskarriere

I 2000 ble Gareth Barry spiller nummer 1100 noensinne til å representere England på høyeste nivå. Han spilte sin siste landskamp i 2012 og spilte totalt 53 landskamper og scoret 3 landslagsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg