Fuad 2 var formelt Egypts siste konge, innsatt av sin far kong Farouk i en alder av seks måneder i 1952, men ble aldri kronet. Fuad fulgte sin far i eksil da han ble tvunget til å abdisere som følge av revolusjonen gjennomført av Egypts frie offiserer under ledelse av Gamal Abdel Nasser i juni 1952. Et år senere ble monarkiet avskaffet, og Egypt ble en republikk. Fuad ble dermed formelt den ellevte og siste kongen av Egypt, og den siste monark fra Muhammad Ali-dynastiet.

Fuad var nettopp fylt seks måneder da kong Farouk gikk av, og lot sin sønn etterfølge seg som morark. Kong Fuad kunne ikke regjere, og kongegjerningen ble i eksil ivaretatt av et regentråd.

Mens faren slo seg ned i Italia, vokste Fuad opp i Sveits. Der fikk han sin utdanning, inklusive på internatskolen Le Rosey, men uten å få en yrkesutdanning. Som voksen har Fuad bodd i Frankrike og Sveits, og han brukte lenge et pass fra Monaco. President Anwar al-Sadat, Nassers etterfølger, ga ham tilbake egyptisk statsborgerskap, men ikke tittelen. Fuad har fra 1980-tallet derfor besøkt Egypt flere ganger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.